Genel Bilgiler

Marmara Pozitron/Pozitronyum Laboratuvarı (MARPOS) malzemelerin özellikle boşluk kusurlarını ve serbest hacim gibi yapısal özellklerini ortaya koymak için kurulmuş laboratuvardır.  Pozitron Yokolma Ömür Spektroskopisi ve Doppler Genleşmesi Yokolma Radyasyon'u ölçüm tekniklerine dayanmaktadır. Angstrom boyutundaki (10 angtroma kadar) yapısal boşlukların teşhis ve tanımlanmasında kullanılan eşsiz bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Marmara Üniversitesi Fizik Bölümü bünyesinde kurulan bu laboratuvar DPT (Devlet Planlama Teşkilatı), TÜBİTAK, Marmara Üniversitesi BAPKO birimleri tarafından desteklenmiştir. Aktif olarak ulusal ve uluslararası ortak çalışmalarla katkılar sağlamaktadır. Yapılan bazı çalışmalar hacimsel ve film malzemeler olarak sınıflanırılarak aşağıda verilmiştir.

Hacimsel Malzemelerle Çalışmalar;

Li Pillerin iletim mekanizmasının yapısal boşluklarla izah edilmesi,

PU gibi kompozit yapılan malzemelerin karaterizasyonu ve serbest hacim ilişkisinin kurulması,

PMMA gibi polimerlerin nano-katkılı yapılarındaki yapısal karaterizasyonun serbest hacim modeliyle incelenmesi,

PAMAM dendrimerlerin yapısal boşluğunun incelenmesi.

Film, Kaplama gibi Malzemelerin Yüzey Derinlik Kusur Profilinin Çıkarılması 

Alfa, beta, gamma ve nötron gibi radyasyona maruz kalmış malzemelerin yüzey derinlik proffilinin çıkarılması,

Film kalınlıına bağlı olarak yüzey kusur profilinin değişimiyle malzeme karaterizasyonu,

Cam ve silikon taban üzerine yapılmış Lantanyum bazlı Perovskite film malzemelerin derinlik kusur profilinin incelenmesi,

 


Bu sayfa Pozitron/Pozitronyum Araştırma ve Hizmet Laboratuvarı tarafından en son 18.02.2019 12:34:02 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM